Rupanya Ini Cara Yg Benar Pilih Ayam Segar,ahli Pemakanan Ini Beri Panduan Supaya Tak Galat Beli. – Famili

Bagi memastikan kuliner enak, sudah tentu kita akan akan membeli & menentukan barang yg segar termasuk buah-buahan, ikan dan ayam.

Bagi yg getol makan ayam, ada caranya buat memilih daging ayam yang segar. Ia bertujuan buat memastikan masakan yg berasaskan ayam lezatdimakan.

Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.

Sejak aku mula bertugas menyelia perkhidmatan kuliner di dapur hospital di samping memberi rawatan terapi diet pada pesakit pada wad, salahsatu tugasan adalah mempelajari bekalan makanan yang hingga. Antaranya adalah ayam.

Setiap pagi bekalan ayam segar akan tiba ke dapur kami & penyelia bertugas wajibmemastikan bekalan mentah yg hingga memenuhi spesifikasi yang ditetapkan.

Ayam mesti segar. Tidak beku dan tidak terdapat bau. Dan baru disembelih pastinya. Memastikan ayam itu elokbuat diterima pihak kami adalah satu ilmu baru yg aku nir arif. Selalu saya main tunjuk saja ayam di pasar. Tak kisah benarsegar atau nir.

Ilmu memilih ayam ini gw belajar daripada Chef saya pada dapur dan daripada penyelia perkhidmatan makanan. Mujur terdapat mereka yang rajin turun ilmu. Kalau tak, sampai ke tua pun tidak pandaipilih ayam.

1. Warna ayam. Ayam yang kulitnya berwarna putih kemerah-merahan adalah ayam yg segar. apabila ayam itu pucat, kebiru-biruan, ayam itu umumnya sudah diletakkan formalin & pada sejuk bekukan.

dua. Tekstur ayamAyam yang segar, apabila ditarik kepaknya ke belakang akan kembali ke posisi dari. Tetapi apabila ia nir segar, kepaknya akan terkulai layu pada tasik madu pastinya.

Isi yg segar apabila ditekan terasa empuk akan pulang ke bentuk dari tetapi sekiranya ditekan dia tenggelam, ayam itu ayam lama.

Ayam yang kenyal umumnya diletakkan formalin. Manakala ayam yang kelihatan bengkak biasanya telah disuntik.

3. Darah ayamApabila ayam yang dibeli kelihatan memiliki banyak darahnya atau cecair berdarah. Biasanya dia adalah ayam yang telah dibekukan & dicairkan semula. Ayam segar nir mempunyai air berdarah yg banyak.

4. Bau ayam Ayam yang segar tidak akan memiliki bau yg busuk atau hanyir. Elakkan membeli ayam yang berbau hanyir.

5. LalatSekiranya terdapat lalat yg mengurung atau hinggap dalam ayam, umumnya ayam ini nir lagi segar. Berpindah ke penjual yg lain & elakkan membeli dalam penjual yang dihurung lalat.

Selamat membeli ayam segar. Kak DietMakan apa tuuu pagi ni…?

Jom turut serta beserta e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara impian!Bukan sahaja bisa eratkan hubungan menggunakan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu keluarga dua dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera pada sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam isu? Join channel Telegram keluargagader club

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *